Sometimes you just can’t tell anybody how much you really feel, not because you don’t know why, not because you don’t know your purpose, not because you don’t trust them. But because you never really find the right words to make them understand. And sometimes, the one who seems the strongest, is the one who is in most need of a hug.

20130718

Sembang Ramadhan

Assalamualaikum. Hello world :)

Salam Ramadhan semua. Pejam celik pejam celik dah pun Ramadhan yang ke-9. Time flies fast! How's your Ramadhan? Mine so far so good. Bila dah nak menginjak ke alam dewasa nih cabaran puasa tuh dah semakin berkurang. If not dulu jam 3 petang jak dah rasa nak makan orang. Pantang silap sikit mulalah perangai tuh bertukar jadi perangai hantu.

My life pulak biasa-biasa jak, takde apa yang extravaganza sangat pun it just I am trying to train myself to bersyukur dengan apa yang ada or happens to me. Yelah, berbulan-bulan dok asyik merungut itu tak kena, ini tak kena, hopefully in this holy month I'm able to overcome the habit of mine. InsyaAllah.

Raya preparation? So far baju kurung dah siap 3 pasang, 2 pasang lagi on the way so total ada 5 pasang. Sesuatu yang biasa for me since my mom is my personal tailor so that's explain why every raya I own more than 3 pasang baju kurung. Bukan nak membazir but my mom ada habit which is she will buy the kain if dia berkenan months before Ramadhan and being me, I always don't know the existence of the kain-kain so few weeks before Ramadhan my part is only to pick whatever kain I like and mostly I'll buy 2 pasang kain. Since I choose not to buy ready made baju kurung this year so I can use the budget for other thing, i.e handbag or make up and save the balance. Wee!

Hmm~ It's only 9th of Ramadhan but believe me, I already searching for cookies recipe. Ahah! Actually my resolution this year, dah janji dengan diri sendiri nak kurangkan beli cookies dan yang penting parents and siblings makan sampai habis. Haruslah buat yang menjadi pujaan hati semua orang. So far adalah 4 to 5 jenis in my list and mostly memang akan buat every year. Learn from past, my dad surely will buy his favorite cookies since I don't know how to bake it and being me, I'll buy few cookies especially from my friend. So tak nak lah membazir maka mari ler kita kira budget. Butter mahal weh! Ahah!

Spongy (Meatball too!) once asked me during one of our late conversation, he is wondering if I cook for iftar. My answer is simple, NO! Setakat jadi assistance tuh bolehlah but to cook, never! So I've no masalah mak-mak yang kena fikir nak masak apa everyday. Ahah! Cooking is not my thing so I don't care tapi takdelah sampai tak reti masak langsung. Nak kata terror masak sangat pun tak gak it just I know how to handle kitchen

Bazar Ramadhan? Paling cemerlang tahun nih so far! Hihi. I only went there once. Cayo lah cakap den nih haa. Also, I managed to control myself from taking rice during iftar but still can't control myself from having rice during sahur. You may find it weird since most of people definitely have no appetite to eat very early in the morning but I haven't missed any opportunity to have rice for sahur since 1st day of Ramadhan! I don't have any specific reason why but I think I'm slowly changing my mind set so yeah! However, one thing I still cannot overcome is going back to sleep after Subuh prayer. Hoi! Letih tahu nak get rid of the habit. What to do? I love to sleep as much as I love to eat. Ahah!

Apa lagi nak sembang? Oh, I masih belum ada kesempatan untuk berbuka dengan bestfriends and my friends. Last weekend memang khas untuk family since my Dolli (baby brother) balik. This weekend pulak mak ajak pergi beli bahan cookies so okay. Cuti Nuzul Quran pulak auntie dah booked. Katanya nak start buat cookies so Friday and Sunday adalah hari untuk project cookies. Sabtu tuh nak keluar dengan siblings. The coming next next week barulah ada masa untuk kawan-kawan. Spongy ajak berbuka pun memang terpaksa tolak. Bila ajak pergi sekali dengan my friend dia pulak segan. Nampak gaya tahun nih bukan rezeki you untuk berbuka dengan I. Uhuh!

Hmm~ Rasanya itulah dulu. Nanti ada masa lagi I celoteh eh. Kesian orang Germany sana tuh tertunggu-tunggu khabar berita. Yelah, kalau blog nih pun terkejar-kejar nak update apatah lagi blog yang lagi 1 tuh. Mood nak menulis sekarang nih asyik ke laut. Masa tengah busy punyalah semangat nak update tapi bila free sikit hampeh nak menulis. Harap-harap lepas nih rajinlah sikit menulis.

20130709

Ramadhan is finally here :)


I would like to wish to all my Muslim friends Ramadhan Al-Mubarak ;) Don't waste it, who know this might be our last Ramadhan.

Treasure it!