Sometimes you just can’t tell anybody how much you really feel, not because you don’t know why, not because you don’t know your purpose, not because you don’t trust them. But because you never really find the right words to make them understand. And sometimes, the one who seems the strongest, is the one who is in most need of a hug.

20130523

Final battle!


And I'm done! Alhamdulillah :)




Hello Summer break! Be good pleaseeee! ^^



20130521

Just to make it clear :)

Hello world :)

Hari nih terasa macam rajin sikit nak menulis padahal esok exam! Ahah! Okay, kali nih just nak share pasal HAK ASASI. Korang tau tak yg sebenarnya korang nih ada hak asasi? Tuh yang kat Germany sana tuh, sibuk tanya kan? Mentang-mentang I dah start read general knowledge, banyak pula soalan dia. Amboii!!~ Naahh, nih untuk kamu :)

Apa itu Hak Asasi Manusia?

Hak Asasi adalah hak-hak wajib dimiliki setiap individu sebagai seorang manusia. Ia piawaian asas supaya manusia hidup dengan bermaruah. Hak asasi manusia adalah sedia ada, universal, bebas tanpa membezakan bangsa, suku kaum, jantina, agama, bangsa, kerakyatan dan pilihan politik. Apabila mana-mana negara, organisasi atau individu melanggar Hak Asasi manusia yang lain sama seperti tidak menganggapnya sebagai seorang manusia. Rakyat Malaysia berhak dan bertanggungjawab untuk membuat laporan mengenai pencabulan Hak Asasi manusia untuk kesejahteraan bersama. Setiap negara demokratik dan bebas wajib serta bertanggungjawab untuk memastikan rakyatnya mendapat Hak Asasi masing-masing.

So, apa Hak Asasi kita?

01) Hak samarata
02) Kebebasan daripada diskriminasi
03) Kehidupan, kebebasan dan keselamatan
04) Kebebasan daripada perhambaan
05) Kebebasan daripada keseksaan dan keaiban
06) Hak kepada pengiktirafan sebagai insan di sisi undang-undang
07) Hak samarata di sisi undang-undang
08) Pemulihan oleh tribunal yang kompeten
09) Tidak ditangkap atau dibuang negeri sewenangnya
10) Hak bicara adil dan terbuka
11) Hak dianggap tidak salah sehingga dibuktikan
12) Bebas daripada gangguan peribadi dan keluarga
13) Bebas bergerak di dalam dan luar negara
14) Hak memohon perlindungan luar negara jika ada ugutan penganiayaan 
15) Hak kewarganegaraan dan kebebasan untuk menukarnya
16) Hak berkahwin dan berkeluarga
17) Hak memilik harta persendirian
18) Hak kebebasan berfikir
19) Kebebasan, kepercayaan dan agama
20) Kebebasan berhimpun dan berpersatuan
21) Hak ambil bahagian dalam kerajaan dan wakil dipilih secara bebas
22) Hak keselamatan sosial
23) Hak kepada pekerjaan
24) Hak berehat dan nikmati masa lapang
25) Hak capai taraf hidup yang memadai
26) Hak kepada pelajaran
27) Menyertai dalam kegiatan kebudayaan masyarakat
28) Hak dalam susunan social
29) Hak kewajipan ke atas masyarakat dalam perkembangan
30) Bebas daripada campur tangan kerajaan atau individu ke atas hak-hak tersebut

via- AAF

So, are you clear now Mr. Meatball? Yes! Sengaja nak share this knowledge cause I'm sure most Malaysians didn't know about this including myself since I'm also not really clear about this. Yelah, dulu belajar Business Law, mana ada belajar Constitutional Law. Ahah! It's not bad actually to have some care about current situation in Malaysia.

Takkan nak duduk bawah telunjuk orang jak kan? Kalau tak berani bersuara, bolehlah start changing how you think and how to react. Read more about facts, figures etc. Bandingkan dan berfikir secara rasional!

Tak salah kalau apa yang kita fikir tuh tak sama dengan apa yang orang lain fikir. Manusia berbeza, remember? Me myself, at first memang TAK NAK ambik tahu langsung apa itu general knowledge tapi bila kesedaran tuh datang, automatically I started to care and banyak rupanya 'rahsia-rahsia' yang selama nih I tak tahu.

I think, as a Malaysian, we should know more than what have been reported in media. Think out of box and take action!




20130516

An inspiring guide to understanding life


By Marci.


01) Love is why we are here.

02) The most important day is today.

03) If you always do your best, you will not have regrets.

04) In spite of your best efforts, something are just out of yours.

05) Things will always look better tomorrow.

06) Sometimes a wrong turn will bring you to exactly the right place.

07) Sometimes when you think the answer is "no", it is just "not yet".

08) True friends share your joy, see the best in you, and support you through your challenges.

09) God and your parents will always love you.

10) For all your accomplishments, nothing will bring you more happiness than the love you find.




20130513

2013 birthday

Hello world.

Yeah! Happy belated birthday to me :D Much thanks to all doa's and warm wishes. 


Celebrated with my Maldives babes right after the class :)


A gift from girlfriend. Thank you Fane.



Birthday treat. Thank you for the gift bro! 



Birthday treats from Spongy. Hokkaido. Again :p

I received so much loves on this 23rd birthday. Oh, the presents and parties as well! Dari sekecil hingga besar dan dari murah hingga mahal, THANK YOU so much! I really appreciate that :)

To mama and spongy ( I know spongy will read this), I want Super Junior and Cnblue concert ticket please! To meatball, party dari anda saya tunggu! Heeeee ^^





p/s : malas nak transfer picture masa parties so tak banyak picture boleh share. Nih pun untung ada picture dari phone.

20130501

1 more to go



Before I'm free from assignments. Great movies, good foods, shopping and books, wait for me! Enjoy to the max before I hit the exam room this coming May 22nd!